Workshop i gerillamarknadsföring och med 10 tips


Vad är gerillamarknadsföring ?
Idag samlades en 15-tal entreprenörer på Entrepreneurial Hive för att prata om Gerillamarknadsföring. Den första frågan var dock vad är gerillamarknadsföring. Vi är många som hört talas om gerillamarkandsföring men vad är den riktigt definitionen?

Uttrycket myntades av Jay Conrad Levinson som är välkänd inom marknadsföring i USA.

Istället för att investera stora summor pengar i vanlig reklam så ger gerillamarknadsföring stort resultat där tid och engagemang
är den egentliga utgiften och inte kapital. Typiskt är att den är interaktiv och målgruppsinriktad med låga kostnader och minnesvärd slagkraft.

Vi ska inte gå in på allt som det pratades om under denna workshope men några viktiga pusselbitar för att vara fråmgångsrik med  sin gerillamarknadsföring är att man

1. Man ska vara genuint intresserad och tro på det man satsar på.

2. Sätt inte upp några hinder.

3. Man ska se möjligheter i allt.

De här första workshopen började vi att snudda på vad gerillamarknadsföring är för något och diskutera vad de egna varumärken och företaget står för. Det uppstod riktigt intressanta diskussionen om värderingar och hur man tolkar olika ord.

Vad många förstod efter stund är att gerillamarknadsföring handlar om att verkligen förstå sin målgrupp och sina egna värderingar då gerillamarknadsföring handlar till stor del om att finnas där de som behöver se dig finns, och att synas på oväntade ställen.

Tricket med all gerillamarknadsföring är att det skall få din tilltänkta målgrupp att reagera.

Din gerilla marknadsföring bör dessutom vara av viral karaktär, dvs att de som du marknadsför dig till tar till sig ditt budskap och själva börjar prata om det. Pratar de om det för sina vänner och kollegor så sprids ditt varumärke ytterligare i målgruppen. Inte nog med det, eftersom det var en bekant som marknadsförde varumärket så känns det mer positivt och man tar till sig det snabbare än om det är en reklamröst på TV som dunkar in budskapet att man skall köpa konserverad gröt.

Då intresset var stort så kommer vi har fler workshops rörande gerillamarknadsföring där vi fortsätter att gå in i djupet.

Här är 10 konkreta tips på gerillamarknadsföring

1. Visitkort. Använd ditt visitkort på ett smidigt sätt. Placera ut dem på alla tänkbara ställen som du besöker. När du sitter i väntrum och väntar, lägg i några visitkort i de tidningar som ligger där. Är du på biblioteket kan du sticka in några visitkort i böcker som har med din verksamhet att göra och så vidare.

2. Mobil projicering, det betyder att man till exempel spelar upp en video med en projektor mot ett hus, det gjorde Ted mot en husvägg på Stureplan.

3. Trycka upp reklambudskap på engångsmuggar.  Effektivt och billigt sätt att nå en målgrupp på till exempel universitetselever.

4. Startsida. Byt startsida på alla datorer du kan komma åt. Byt den då till din hemsida.

5. Flyers. Dessa små lappar är det klassiska sättet att gerillamarknadsföra sig. Men i dagens samhälle är de flesta så luttrade så de vill inte ens ta emot en flyer. Du som avsändare måste tänka till lite, och skicka ditt budskap i ett sammanhang där de är intresserade av ditt budskap och där du faktiskt når din målgrupp. Skall du marknadsföra en rock-klubb skall du inte stå utanför en Darinkonsert och lämna ut flyers. Har du tryckt upp flyers för att marknadsföra din bilstädningsfirma? Åk till stora parkeringar och tryck fast dina flyers på förarsidan på bilen

6. posters.Samma sak som med flyers. Få tittar på posters/affischer etc om de inte är intrresserade av budskapet. Med ett intressant budskap och uppsatt i rätt område så kan du nå fler än vad du trodde var möjligt. Behöver du inspiration till ur man skapar en bra poster tittar du bara på kvällspressens framsida eller deras reklamposters som sitter utanför varenda matbutik, löpsedeln. Kopiera inte den, men ta inspiration från den!

7.Klistermärken.Ganska effektiva, men fruktansvärt irriterande för den som får sin egendom förstörd av klistermärken. Ungar älskar klistermärken däremot, så riktar du dig mot barn på något sätt så är det ett strälande sätt att marknadsföra sig på. Det finns ju dessutom organisationer som utnyttjar klistermärkets funktioner till att sprida sitt budskap, då klistermärken kan vara riktigt svåra att få bort.

8. Magneter.Magneter är bra snackisar, och en sak som väldigt många svenskar använder i sina kök. De flesta kylskåp är översållade med magneter! Simon Davies är inte helt fötjust i dem, men som reklambärare är du grymma! Skapa en snygg magnet med ett snackvänligt utseende och skicka till sådana som du tro rkommer använda dem. Lägg med dem i beställningar till dina kunder, skicka som ”gåva” och så vidare. Det kostar lite men du får lång exponering på ditt budskap i ett avslappnat sammanhang.

9. Crossbranding/Crossmarketing. Samarbeta med någon som kan ge dig dragkraft och som du kan ge dragkraft. Arrangerar du en löptävling kan du säkert samarbeta med en skoaffär, för att ge ett exempel

10. Tjata in dig på radioprogram. Många radioprogram tar tacksamt emot besökare som har något intressant att säga. Ta reda på vem som är producent så skickar du ett mail till producent och programledaren. Har de inte svarat efter två till tre dagar ringer du upp dem och förklarar vem du är och varför du borde få komma. Undvik rookiemisstag #1, ring inte när programledaren sänder!

 

 

Comments ( 0 )