Almedalen del 1


Just nu sitter jag på färjan på väg över till Visby och Almedalsveckan. Det var inte helt självklart att jag skulle åka till Almedalsveckan i år men blev bestämt när jag av en slump fick boendet fixat.
Man kan ju undra varför jag som företagare och entreprenör ska åka till Almedalen? Det är väl bara politiker och politiskt intresserade som åker till Almedalen. Så låt mig börja förklara vad jag anser almedalen är och vad jag gör här.
För det första: Vad är Almedalsveckan?
Många tror att Almedalen bara är en mötesplats för politiskt intresserade. Det finns till och med de som kallar det för politikerveckan. Fast Almedalsveckan är så mycket mer än så. Den samlar intresseorganisationer, samällsförändrare, debattörer, företagare och entreprenörer. Under veckan kryllar staden av folk som är där för att knyta kontakter, gå på seminarier.
För många är riksdagspartierna huvudnummer och varje parti har en varsin dag då deras politik står i fokus . Under kvällen på ”sin dag” talar partiledaren från Almedalens scen. Eftersom alla riksdagspartier ska ha varsin dag blir Almedalsveckan olika lång under olika mandatperioder beroende hur många riksdagspartier som valts in. Efter att Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen 2010 förlängdes veckan med en extra dag, till exempel.
Vem åker till Almedalen?
2014 året hade Almedalsveckan ca 30 000 besökare, som tillhörde någon av följande kategorier:
Organisationer: Många ideella organisationer är på Almedalsveckan . Almedalsveckan är ett effektiv sätt att synas och komma i kontakt med många makthavare samtidigt.
Företagare: De flesta stora företag arbetar med statliga eller kommunala organisationer eller företag som bedriver något sorts lobbyarbete och har därför en delegation på plats.
Entreprenörer: personer som brinner för entreprenörskap och företagande. Vill påverka politiker om vikten av att underlätta för nystartade och småföretagare.
Makthavare: Politiker och tjänstemän från kommun, stat, departement, landsting, myndigheter m.fl. åker dit för att lyssna och delta i diskussioner kring just deras arbetsområden.
Branschexperter är där för att prata om sina intresseområden och försöka driva igenom förändringar de tycker behövs.
Journalister är där och skriver om snackisarna.
PR-konsulter är där och hjälper organisationer att nå genom bruset.
”Vanligt folk” med politikintresse, men utan anknytning till förening, politiskt förbund, myndighet eller företag.

Vad är så speciellt med Almedalen ?

Almedalen är så speciellt för att så det under en vecka samlar Sveriges politiker. organisationer och näringsliv på ett ställe där man öppet kan diskuterar frågor med varandra. Politiker har möjlighet att lyssna in åsikter från alla möjliga sorters organisationer. Dessutom sker många mötena i mingelform där alla är likvärdiga och miljön är avslappnad.
Fast denna form av mingelmöten har kritiserats. Kritiker menar att nivån på vad som diskuteras under de sena kvällarnas rosémingel inte alltid är särskilt hög.
Vad finns att göra i Almedalen?

Huvudsyftet med att åka till Almedalen är oftast att 1.) träffa folk och nätverka 2.) att utbyta idéer. För att lättare få ut sina idéer hålls en massa seminarier och mingel med olika teman.
Ett seminarium innebär att en arrangör skapar samtal kring ett bestämt tema, som är relevant för deras organisation. Seminarierna är oftast ett forum för envägskommunikation, med en föreläsare eller panel som pratar inför publik. För att skapa tvåvägskommunikation mellan besökare arrangeras mingel på kvällarna. Ett mingel innebär att en organisation bjuder in besökare att dricka och äta för att träffa andra och prata samt utbyta idéer.
Hur hittar man mingel och seminarier?

Alla seminarier 2015 finns listade på Almedalens hemsida . Mingel kan vara lite svårare att hitta. Vissa mingel har helt stängd inbjudningslista, och för att komma in där måste du ha fått en inbjudan i förväg. Andra mingel är semi-öppna; alla kan anmäla sig till dem, men man måste anmäla sig i förväg. Men några mingel är öppna för allmänheten. De semi-öppna och öppna minglen utannonseras ofta på de respektive organisationernas facebooksida eller hemsida. Med 3 500 seminaries och mingle som tävlar om uppmärksamheten är det de som lyckas profilera sig tydligast som får ut mest av sina insatser
Hur åker man dit?

Antingen kan man åka till Visby med flyg från Sturup (Malmö) eller Arlanda (Stockholm), eller så tar man färja från Nynäshamn eller Oskarshamn. Att segla dit är också populärt, för de som har den möjligheten.
De flesta besökare går samman och hyr ett hus i utkanten av Visby där det är billigare hyror, bor på hotell eller hittar ett vandrarhem i närheten. Några idrottsföreningar och skolor öppnar också upp sina lokaler för besökare.

Jag hoppas vi ses i under veckan 

Peter Nordin

Entrepreneurial Hive