5 TEDTalks som alla entreprenör borde titta på


Jag tycker att TED talks är fantastisk källa till nya idéer och tankar. Här kan man lära sig saker om människan och personlig utveckling till vetenskapliga genombrott och nya trender inom teknik. Talarna är duktiga och inspirerande samt ofta experter inom sitt område. Du kan genom att titta på TEDTalks utveckla dig som person samt entreprenör och företagare.

 

Det finns dock flera 1000 tals TedTalks och vilka ska man titta på? Om man inte har en massa tid att gå igenom alla så har jag sammanställt en lista på fem tedTalks som varje företagare bör se

 

1. Creative problem-solving in the face of extreme limits

Detta TEDTalk av Navi Radjou har spenderat många år att studera “jugaad”, även känd som innovation med väldigt begränsade resurser. Uppfunnen av företagare i tillväxtmarknader som räknat ut hur man får ut enorma värden utifrån begränsade resurser. Navi visar i sitt TEDTalk med en mängd exempel på människans uppfinningsrikedom. Navi delar också tre principer för hur vi alla kan göra mer med mindre.

 

Den första principen är: Håll det enkelt. Skapa inte lösningar för att imponera på kunder. Gör dem tillräckligt lätt att använda och lättillgänglig,

 

Andra principen: inte uppfinna hjulet på nytt. Försök att utnyttja befintliga resurser och tillgångar som är allmänt tillgängliga.

 

Tredje principen är: Tänk och agera horisontellt. Företag tenderar att skala upp vertikalt genom att centralisera verksamheten i stora fabriker och lager, men om du vill vara flexibel och ta itu med enorma kund mångfald, måste du skala ut horisontellt med hjälp av en distribuerad försörjningskedjan med mindre tillverknings- och distributionsenheter.

 

 

 2. How great leaders inspire action.

Detta TEDTalk är av Simon Sinek som utforskar idén om ledarskap och varför vissa människor är bättre på att inspirera till handling än andra. Sinek har letat och funnit vissa mönster som framgångsrika ledare har haft oavsett om det rör sig om Martin Luther King ledarskap i medborgarrättsrörelsen eller Apples ledarskap i näringslivet,

Speciellt viktigt för företagare och entreprenörer är slutsatsen att “Folk köper inte vad du gör. Folk köper varför du gör det”. För företagare som försöker att bli branschledande i sin egen nisch så är denna princip extra viktig att förstå.,. Titta på Sineks TEDTalk

 

3. The single biggest reason why startups succeed.

Bill Gross som grundaren inkubator Idea Lab försök i denna TEDTalk att förklara varför en startup kan vara mer framgångsrika än andra. Som en serieentreprenör och mentor för andra startups har Gross hade mycket erfarenhet i näringslivet. Han har sett stora företag misslyckas och företag med tillsynes dåliga affärsidéer lyckas och denna insikt fick honom att fundera vad som anledningen att företag lyckas.

 

Han gick igeom en massa företag och parametrar som

  • styrkan i affärsidén,
  • Teamet
  • Timing för lansering
  • tillgång till kapital
  • affärsmodellen.

Vad han fann var att en faktor ledde till framgång mer än någon annan – och det är timing. Se Bill Gross TEDTalk

 

 4. Do what you love. (No excuses!)

Gary Vaynerchuk recept till framgång är ganska enkelt och går att utläsa av av titeln av TEDtalket. Entreprenörer är ofta motiveras delvis av potentialen för stora inkomster eller av tanken på att äga egna företag. Men för att bli riktigt framgångsrik, måste du älska det du gör. Du måste vara i en bransch som du verkligen bryr sig om och göra den typ av arbete du faktiskt njuta. Annars kommer du aldrig vara nöjd.

 5. How to manage for collective creativity.

Detta TEDTalk av Linda Hill är perfekt för de som försöker maximera den kreativa potentialen i organisationer och team. Hill förklarar de bakomliggande orsakerna till hur man lyckas skapa kreativa team. Receptet har hon fått fram genom att hon undersöka några världens mest respekterade och mest kreativa företag

Slutsatsen är en enkel uppsättning verktyg och strategier som alla företagare kan använda för att komma på riktigt kreativa idéer .

 

Om du inte redan har sett dessa TEDTalks och du antingen är eller planerar att vara en entreprenör och företagare, se till att se dessa så fort som möjligt.

 

Peter Nordin

Grundare av Entrepreneurial Hive, Göteborg Citykonferens, Ardor och Nordux